Påsk

Påsk © iStock

Foto: Påsk © iStock

I Sverige är påsken en av de stora högtiderna och en familjetradition som firas i mars eller april varje år, vilket alltid är en söndag mellan den 22:a mars och 25:e april. Påskhelgen är en helg fylld med glada färger i form av målade ägg och påskris! Som barn kan man se fram emot påskägg fyllda med godis och kanske en godisjakt utklädd till påskkärring!

Varför firar vi Påsk?

I Sverige har påsk mest blivit en fyradagars ledighet (vilket i sig kanske är en anledning till att firas) med god mat och festligheter. Inom kristendomen så firas påsk till minne av Jesu korsfästelse och återuppståndelse.

Påskhelgen

Påskhelgen inleds med skärtorsdagen. På skärtorsdagen klär barnen ut sig tiill påskkärringar, ger bort påskkort och får godis genom att knacka dörr (likt Halloween). Därefter följer långfredagen, påskafton på lördagen och påskdagen på söndagen. Påskhelgen avslutas med annandag påsk på måndagen efter påskdagen och är en allmän helgdag (arbetsfri dag).

Skärtorsdagen

Skärtorsdagen är den dag då man i den gamla folktron trodde att häxorna flög på sina kvastar till blåkulla, för att festa med djävulen! Detta är varför barnen klär ut sig till påskärringar! På skärtorsdagen brukar man måla påskkort, klä ut sig till påskkärringar och knacka dörr - för att kanske få godis i utbyte mot ett påskkort, när man önskar någon "Glad Påsk!".

Inom kristendomen är denna dagen natten då Jesus firade den kända påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Ordet "skär" betyder "ren". Namnet "skärtorsdagen" kommer från akten att Jesus före måltiden, tvättade sina lärjungars fötter.

Långfredagen

Långfredagen är en kristen högtid. Namnet kommer från det långa lidandet Jesus utsattes för, under den tid från när han korsfärstes - till att senare dö på korset. Intressant om Långfredagen är att det tidigare var en dag då det var olagligt att ha offentliga nöjestillställningar (som tur är upphävde man lagen om offentliga nöjestillställningar, år 1969).

Påskafton

Påskafton är i Sverige dagen för själva påskfirandet! Barnen får leta efter påskägg fyllda med godis som påskharen gömt. Man skulle kunna säga att påskharen är julens jultomte. Under påskafton så är det även vanligt med påskmat. Det som vanligtvis serveras på ett påskbord är ägg, Janssons frestelse, potatis, olika typer av fisk som t.ex. sill och lax m.m. Till maten dricker man ofta påskmust och de som har åldern inne, brukar även ta sig en (eller flera) påsksnaps - smaksatt alkohol i ett shot- eller snapsglas.

Påskdagen

Påskdagen firas till minne av att Jesus hade uppstått från det döda och kallas för "Uppståndelsens söndag" inom kristendomen. Påskdagen är en allmän helgdag.

Annandag påsk

Annandag påsk är en helgdag och vildodag efter påskfirandet! Inom det moderna asatroendet (vikingatron) så brukar man fira Vårblot på denna dag d.v.s. skänka gåvor och (idag) symboliska offringar till Gudarna. Inom kristendomen har dagen ämnet "Möte med den uppståndne" - dagen då Jesus visade sig för sina lärjungar.

Mer om påsk

En dryck som förekommer i butiker runt påskhelgen är påskmust - precis som julmust i juletider. Även Vörtbröd finns att köpa till påsk och den kommer i två varianter - en med russin och en utan. De stora bagerierna har beslutat att Vörtbröd är ett helgbröd och produceras därför bara runt påsk och jul.

Datum för påsk

Du hittar datum för påskafton, påskdagen och annandag påsk på länkarna här under.

Läs vidare





Uppdaterad

2021-05-24 18:50

Publicerad

2017-05-09 22:08


Relaterade sidor