Advent

Adventsljus © iStock

Foto: Adventsljus © iStock

Advent som är tiden före jul inleds med första advent som infaller den fjärde söndagen innan juldagen. Efter den första söndagen i advent följer den andra, tredje och fjärde advent varje söndag fram till jul - till och med julafton. Den första söndagen i advent inleder det nya kyrkoåret, vilket är söndagarna och helgdagarna i kyrkan under ett år. Advent kommer av latinets adventus (som betyder ankomst) och med det menar man Jesu födelse.

Traditioner

Advent som blev populärt först under 1900-talet i Sverige är en av årets största högtider. I nästan alla fönster kan man se adventsljusstakar eller adventsstjärnor som lyser upp den mörka vintern. På de flesta platser är även gator och torg dekorerade inför jul. En annan vanlig tradition i Sverige är adventssljusstaken (den med fyra stearinljus). Den första söndagen i advent tänder vi ett ljus och låter det brinna ner en bit. Den andra söndagen tänder vi två ljus och sedan tre söndagen efter det – för att sedan tända alla fyra ljus den fjärde advent.

Adventskalendern

Den första svenska adventskalendern gavs ut år 1932 och var illustrerad av konstnärinnan Aina Stenberg-MasOlle. De 10 000 exemplar som trycktes sålde slut på nolltid och Aina fortsatte med sina årliga adventskalendrar ända fram till år 1964. Den första gången som adventskalendern visades på TV var år 1961 och det blev en stor succé (året därefter sålde man hela 360 000 kalendrar). År 1972 så valde man att byta ut programtiteln på TV till det vi kallar programmet idag - julkalendern.

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:45

Publicerad

2017-11-30 22:12


Relaterade sidor