Kristi himmelsfärdsdag

Kristi himmelfärdsdag

Kristi himmelsfärdsdag infaller 39 dagar efter Påskdagen. Som du kanske kan gissa på namnet så är detta dagen då Jesus lämnade jorden och fördes upp till himlen.

Kristi himmelsfärdsdag 2018

Kristi himmelsfärdsdag infaller på torsdagen den 10 maj i år (2018). Det är 39 dagar efter Påskdagen som inföll den 1 april 2018.

Helgdag (röd dag)

Kristi himmelsfärdsdag är en allmän helgdag (röd dag). Dagen infaller dessutom alltid på en torsdag, vilket gör att du kan få långhelg om du tar ledigt på fredagen.

Betessläppning och bål

Dalsland, Västergötland och delar av Småland hade betessläppning på Kristi himmelsfärdsdag (även om datumet för dagen kunde, och fortfarande kan variera med flera dagar eller veckor i kalendern).

Att tända Kristi himmelsfärdsbål var också vanligt i de omnämnda landskapen, samt i delar av Skåne.

Inom kristendomen

Kristi himmelsfärdsdag är en av kyrkoårets (den kristna kalenderns) stora högtider. Kristi himmelsfärdsdag är en gammal högtid som uppstod redan på 300-talet inom östkyrkan.

Inom kyrkan har Kristi himmelsfärdsdag den lituriska färg vit, som används vid högtider och minnesdagar (dock ej martyrer). I Småland kallades dagen ofta för vitärmadagen, eller barärmadagen.

Uppdaterad

2018-05-05 kl. 09:28


Relaterade sidor