Maj 2017

Vårblommor © tidochdatum.se

Foto: Vårblommor © tidochdatum.se

Maj 2017 bjuder på varmare väder och längre dagar! Dessutom så känns det som att våren äntligen anlänt till Sverige (iaf i de mellersta och södra delarna av landet)! I maj månad har vi två arbetsfria dagar (Första maj och Kristi himmelfärdsdag). Norge firar sin nationaldag den "syttende mai" och i början på månaden startar ishockey-VM 2017! I slutet på maj firar vi våra mödrar på mors dag och så börjar den islamiska högtiden Ramadan!

Första maj

Första maj (den 1:a maj) är en allmän helgdag i Sverige som firas dagen efter Valborgsmässoafton. Den första maj kallas även för "Arbetarrörelsens dag" - dagen då arbetarklassen går i demonstrationståg.

Europadagen

Europadagen firas årligen för fred och sammanhållning i Europa efter andra världskriget. Den 9:e maj år 1950 presenterade man ett förslag för gemensam kol- och stålproduktion mellan rivalerna Frankrike och Tyskland för att undvika ett nytt krig.

Norska grundlagsdagen

Den 17:e maj eller "syttende mai" firar norrmännen sin nationaldag - grundlovsdagen. Den 17:e maj år 1814 deklarerades Norge som en självständig stat av den tidigare danska kungen Kristian VIII. Norge var tyvärr bara självständigt i 146 dagar tills Kung XIII av Sverige tog tronen från Kristian VIII av Danmark.

Kristi himmelfärdsdag

Kristi himmelfärdsdag är en kristen högtid och allmän helgdag i Sverige. Dagen infaller på den 40:e dagen efter Påskdagen - vilket (inom kristendomen) är dagen då Jesus lämnade jorden och fördes upp till himlen. I år firar vi dagen på torsdagen den 25:e maj.

Ramadan börjar

Ramadan som är en islamisk högtid som börjar den 27:e maj! Ramadan är den nionde månaden i den muslimska månkalendern och en helig fastemånad.

Mors dag

Den sista händelsen i maj 2017 är mors dag som infaller på söndagen den 28:e maj! På mors dag är det vanligt att man uppmärksammar sin mamma med blommor och fika. Skriv upp datumet på en lapp och sätt upp den på kylskåpet - så att du inte glömmer bort det!

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:50

Publicerad

2017-04-30 21:58


Relaterade sidor