Midsommar

Midsommarblommor © iStock

Foto: Midsommarblommor © iStock

Midsommar är en av årets största högtider i Sverige! Midsommar firas med dans och sång runt midsommarstångar, god mat och andra festligheter! Högtiden har ett rörligt datum, men infaller omkring dagen för sommarsolståndet (årets längsta dag).

Varför firar man midsommar?

I Sverige firar man midsommar som en hyllning till sommaren, vilket är passande då helgen infaller i närheten av sommarsolståndet - årets längsta dag. Högtiden har sitt ursprung inom den kristna kyrkan, där man fram till år 1952 firade Johannes Döparens födelsedag på midsommardagen. I Sverige där kristendomen aldrig riktigt slagit rot, har midsommaren blivit en egen högtid i sig själv.

Det finns teorier om att midsommar skulle ha firats redan innan kristendomens ankomst till Norden, men belägg för dessa påståenden saknas. De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden, kan hittas de i isländska kungasagorna från 1200-talet.

När firar man midsommar?

Midsommar firas nära tidpunkten för sommarsolståndet (21:a juli). Midsommardagen infaller alltid på en lördag mellan den 20-26 juni och midsommarafton på fredagen därinnan. Båda dagarna är arbetsfria dagar, men bara midsommardagen är en helgdag. Även om midsommarafton inte är en helgdag så är det en arbetsfri dag, enligt Semesterlagen (1977:480).

Midsommarstången

Midsommarfirandet är starkt associerat med en midsommarstång — en träpåle klädd i löv och blommor. Runt denna lövade midsommarstång dansar vuxna och barn tillsammans i en ring och sjunger olika lekvisor t.ex. Små Grodorna - en av de mer välkända lekvisorna. Midsommarstångens ursprung tror man har sin bakgrund i Tysk tradition, där man ofta klädde träpålar med löv och blommor inför festliga tillfällen.

Midsommarmaten

Den midsommarmat som kanske mest förknippas med midsommar är inlagd sill, färskpotatis, lax och grillad mat. Till efterrätt är det vanligt att jordgubbstårta serveras. Midsommarmat förknippas också ofta med drickandet av alkoholhaltiga drycker — däribland snaps (till sillen), öl och sprit.

Midsommarmat © iStock

Foto: Midsommarmat © iStock

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:49

Publicerad

2017-06-11 20:44


Relaterade sidor