Punktskriftens dag

Punktskrift (Braille)

Punktskriftens dag är en temadag tillägnad till punktskriftens uppfinnare Louis Braille. I folkmun kallas det även för blindskrift (eftersom det är ett sätt för blinda att kunna läsa). Varför dagen firas den 4 januari är för Louis Braille föddes på samma datum - år 1809.

Louise Braille

Louise Braille blev blind redan vid 3 års ålder efter en olycka i sin pappas verkstad. Hans föräldrar tyckte att det var viktigt med utbildning och ville att han - trots sin synskada - skulle få en skolgång precis som vanliga barn. Lösningen blev att lärarna i byskolan läste högt för Louise under lektionerna. Hemma fick han hjälp av sina föräldrar som även de höll högläsning för honom.

Eftersom Louise ansågs vara väldigt klippsk och kreativ - blev han vid 10-årsåldern skickad till en av de första skolorna för blinda barn i Frankrike (Royal Institute for Blind Youth). Det var på den skolan som Louise senare skulle komma i kontakt med en kapten från den franska armén och det militära skriftsystemet "nattskrift" - som till slut kom att utvecklas till den nutida punktskriften, även känt som brailleskrift.

När och hur uppfanns punktskrift?

När Louise Braille upptäckt nattskriften som bestod av upphöjda punkter i olika former, försökte han klura ut hur systemet kunde användas som ett hjälpmedel för blinda. Efter några år kom han fram till ett system som byggde på - 3 upphöjda punkter, uppdelat i 2 kolumner (ungefär som en sexa på en tärning). Vill du lära dig mer om punktskrift och hur alfabetet ser ut så har Wikipedia en bra artikel inom ämnet.

Uppdaterad

2018-04-24 kl. 17:16


Relaterade sidor