Ramadan

Ramadan © iStock

Foto: Ramadan © iStock

Om du ska fira Ramadan, eller bara är nyfiken och vill veta mer om den muslimska högtiden, så har du hamnat på rätt sida! Här hittar du tider för Ramadan 2018 och fakta om vad högtiden handlar om.

När är Ramadan 2018?

Ramadan 2018 infaller den 16 maj. Däremot så börjar festligheterna kring högtiden redan på kvällen innan (den 15 maj). Anledningen till detta är att högtider i det muslimska året, infaller redan vid solnedgång till den tidigare dagen.

Ramadan pågår i 30 dagar och avslutas den 14 juni i år (2018).

Ramadan i korthet

Ramadan är en islamsk högtid som infaller den nionde månaden i det islamiska månåret. Eftersom ett månår bara har 354 dagar och året i modern tid är 365 dagar, så innebär det att tidpunkten för ramadan infaller några dagar tidigare varje år.

Det var under månaden för ramadan som profeten Muhammed fick sin kallelse. Fastan är en av islams fem grundpelare och en högtid då man ska visa extra uppmärksamhet till Gud (Allah).

Vad innebär fastan?

Under tiden som det är fasta ska man inte ska äta eller dricka när solen är framme. Det är tillåtet att äta före soluppgång och efter solnedgång. Man ska dessutom avhålla sig från saker som t.ex. tobak och sex.

Att hjälpa de som har det sämre ställt är uppmuntrat under ramadan.

Antalet soltimmar i Sverige

Antalet soltimmar i Sverige under sommaren är alldeles för många och till vintern väldigt få. Detta resulterar i att det kan bli allt för långa perioder utan mat om ramadan infaller under sommaren, och nästan ingen fasta om ramadan tar plats under vinterhalvåret.

En godkänd lösning på problemet kan vara att man istället följer soltiderna i Mecka eller Medina, vilka är två städer i Saudiarabien. Eftersom landet ligger i närheten av ekvatorn, innebär det att antalet soltimmar är ungefär lika många året runt.

På webbplatsen hittar du tider då det är soluppgång och solnedgång för flera svenska städer, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö. Klicka på ett av de tidigare nämnda ortsnamnen för att visa platsens soluppgång och solnedgång.

Uppdaterad

2021-05-24 18:42

Publicerad

2018-05-02 12:56


Relaterade sidor