Tacksägelsedagen 2017

Äpplen © iStock

Foto: Äpplen © iStock

Tacksägelsedagen firas den andra söndagen i oktober - vilket i år infaller på söndagen den 8:e oktober. Under 1900-talet i Sverige firades tacksägelsedagen som ett tack för årets skörd och kyrkor smyckades ofta med de grödor man skördat. Från 1700-talet fram till år 1983 var tacksägelsedagen en årlig bönedag i det svenska kyrkoåret. Idag när vi till stor del inte är bönder längre, kan man istället fundera över vad begreppet tacksägelse betyder för just dig och vad du har att vara tacksam för.

Thanksgiving Day (USA & Kanada)

Thanksgiving Day (vilket översatt till svenska blir "tacksägelsedagen") i USA och Kanada påminner om den svenska tacksägelsedagen - till den del att det är en skörd av grödor man är tacksam för! I USA går Thanksgiving Day tillbaka till år 1621, då pilgrimerna höll en tacksägelsefest för att fira den första skörden i det nya landet.

I USA firas Thanksgiving Day den fjärde torsdagen i november och i Kanada firas dagen den andra måndagen i oktober. Anledningen till varför Kanada firar Thanksgiving Day före USA är p.g.a. landets längdgrader. Kanada ligger längre norrut, vilket i sin tur ger en kortare skördeperiod.

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:47

Publicerad

2017-10-04 05:13


Relaterade sidor