Varför ställer man om klockan?

Varför ställer man om klockan? © iStock

Foto: Varför ställer man om klockan? © iStock

Är du en av de som undrar varför man ställer fram och tillbaka klockan varje år? Vad som menas med att ställa fram, eller tillbaka klockan, är när vi exempelvis - på våren ställer fram klockan en timme till sommartid - och på hösten - ställer tillbaka klockan en timme för att återgå till normaltid, som i folkmun kallas för vintertid.

Så varför ställer man om klockan?

Allt började med George Hudson (20 April 1867 – 5 April 1946) som var en känd astronom och entomolog (vetenskap som ägnar sig åt insekter) omkring 1900-talet. Han arbetade i skift och det gjorde honom väl medveten om hur viktigt dagljus är för människan. Den 16:e oktober 1895 lämnade George in ett förslag till The Wellington Philosophical Society (institut i Nya Zeeland) där han gjorde anspråk på säsongsbaserad tid.

Många av medlemmarna på institutet gjorde narr av George Hudsons förslag om säsongsbaserad tid - men inte Thomas Kay Sidey (tidigare politiker i Nya Zeeland). Med hjälp av T. K. Sidey fick George Hudson igenom sitt förslag om sommartid år 1927. Förslaget var populärt och man behöll sommartid ända fram till år 1946 i Nya Zeeland (som är samma år då George Hudson dog).

Intressant är att sommartid - vars idé kom från Nya Zeeland - inte var det första landet att börja använda sig av sommartid. Redan under första världskriget (år 1916) observerades sommartid runt om i Europa och några andra länder för första gången. En del valde att fortsätta observera sommartid i flera år framöver - medans andra som t.ex. Sverige - bara hade en kort testperiod med sommartid år 1916 som varade mellan den 15 maj och 30 september (protester från bönder resulterade i att man inte upprepade försöket med sommartid).

När började man ställa om klockan i Sverige?

I Sverige har vi som tidigare nämnt använt sommartid under året 1916. Det skulle dröja ända fram till år 1980 innan vi började använda sommartid igen d.v.s. ställa fram och tillbaka klockan varje år. Det första året (1980) valde man att observera sommartid fr.o.m den första söndagen i april - till den sista söndagen i september.

Åren 1981-1995 inföll sommartid den sista söndagen i mars och avslutades den sista söndagen i september.

När ställer man om klockan?

Sedan 1996 har Sverige gemensam sommartid med länder i den Europeiska Unionen (EU). Det gäller även för länder i Europa som inte är medlemmar i EU. I Europa infaller sommartid den sista söndagen i mars och avslutas den sista söndagen i oktober.

Länder som ställer om klockan

De flesta länder ställer inte om klockan till sommartid - utan har normaltid (vintertid) året om. Länder som befinner sig utanför EU använder väldigt sällan samma datum som oss, gällande när sommartid startar och avlutas. Vill du veta när andra länder ställer om klockan till sommartid, så hittar du en lista över länder som använder sommartid här!

Länder som ställer om klockan fyra gånger om året

Det finns länder där man ställer om klockan fyra gånger varje år. De har alltså sommartid två gånger om året! Exempel på dessa länder är Marocko och Västsahara.

Läs vidare





Uppdaterad

2021-05-24 18:50

Publicerad

2017-04-20 19:30


Relaterade sidor