Vilken tidszon har Sverige?

Vilken tidszon har Sverige? © iStock

Foto: Vilken tidszon har Sverige? © iStock

Sverige har egentligen två tidszoner. Normaltid och sommartid. Normaltid, eller som det ofta kallas i folkmun - vintertid) är tidszonen Centraleuropeisk tid UTC+01:00. På engelska heter tidszonen Central European Time. Förutom normaltid så har vi ju också sommartid i Sverige - Centraleuropeisk sommartid +02:00 eller på engelska Central European Summer Time som är våran andra tidszon.

Har Sverige en eller två tidszoner?

Officiellt så har Sverige en (1) tidszon om man jämför sig med länder som t.ex. USA eller Ryssland, där man observerar flera tidszoner samtidigt runt om i landet. Men i ett annat fall. Merdelen av länderna som finns i världen observerar inte sommartid. Så om vi i Sverige byter från normaltid till sommartid, eller vise versa - så förändras ju tidsskillnaden till landet som inte byter tidszon d.v.s. observerar sommartid.

Så har Sverige en eller två tidszoner? Söker man på Google säger de att Sveriges tidszon är Centraleuropeisk tid +01:00 - oavsett om det är normaltid eller sommartid. Eftersom vi byter tidszon relativt till andra länder i världen, så skulle vi i alla fall vilja argumentera för att Sverige har två tidszoner (även om det bara handlar om en normaltidszon och en sommartidszon).

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:50

Publicerad

2017-04-25 23:14


Relaterade sidor