Vintertid 2017

Vintertid 2017 © tidochdatum.se

Foto: Vintertid 2017 © tidochdatum.se

Vintertid eller normaltid som det egentligen heter - infaller alltid på den sista söndagen i oktober i Sverige. I år infaller vintertid under natten till söndagen den 29:e oktober. När vi går över till vintertid (normaltid) så ställer vi tillbaka klockan en timme. Så när klockan slår 03:00 den 29:e oktober - ställer vi tillbaka klockan en timme - till 02:00 igen. Som vanligt gällande övergången till vintertid, så innebär det att vi får en timme extra helg till godo!

Vintertid eller normaltid?

Officiellt så heter det vi i folkmun kallar vintertid, egentligen normaltid. Att det kallas för vintertid är nog förmodligen för att vi valt att döpa sommartid - till just sommartid - och då blir den naturliga motsatsen (antonymen) till ordet - vintertid (bara en hypotes av Kim här på Tid & Datum).

Ställa in utemöblerna

När vi går över till vintertid så ställer vi tillbaka klockan en timme. Det finns ett par enkla sätt att komma ihåg när man ska ställa fram, eller tillbaka klockan. Den kanske mest använda metoden för att minnas hur man ska vrida om klockan är att tänka: "På sommaren tar man fram utemöblerna, och till vintern ställer man in dom igen".

Sommartid 2018

Efter normaltid/vintertid återgår vi som vanligt till sommartid året därefter. Sommartid infaller alltid under natten till den sista söndagen i mars - vilket år 2018 blir söndagen 25:e mars kl 02:00.

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:46

Publicerad

2017-10-15 07:51


Relaterade sidor