April 2017

April 2017 © tidochdatum.se

Foto: April 2017 © tidochdatum.se

I april 2017 firar vi påsk vilket innebär att vi har två arbetsfria dagar denna månaden! Dessa är fredagen innan påskhelgen (långfredagen) och måndagen efter påsk (annandag påsk). I slutet på månaden så firar vi även Valborgsmässoafton, vilket är samma dag som Kung XVI Gustaf firar sin 71:a födelsedag! Och så har vi ju Första April - dagen för aprilskämt!

Första april

Infaller den 1:a april (kanske är rätt självklart) varje år. Första april är synonymt med aprilskämt d.v.s. att man lurar någon eller skämtar om något. En del tidningar brukar publicera "skämtartiklar" som oftast är tillräckligt löjliga för att man ska förstå att det handlar om ett aprilskämt.

Påskhelgen

Till skillnad från förra året så infaller påskhelgen i april månad (år 2016 inföll påsken i mars). Påskhelgen inleds med Skärtorsdagen den 13: apil. Ni vet den dagen då häxorna flyger på sina kvastar till blåkulla för att festa med djävulen. Skärtorsdagen är en vanlig vardag men dagen därpå är en helgdag d.v.s arbetsfri dag.

Långfredagen är som sagt en helgdag och den dag då man inom kristen tro firar denna dag till minne av Jesu korsfästelse. Påskafton, eller Påsklördagen firas på dagen efter. På söndagen (som också är en helgdag) firar man Påskdagen till minne av Jesu återuppståndelse. Påskhelgen avslutas på måndagen med Annandag Påsk som även det är en helgdag.

Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton är en festlig högtid då vi tänder majbrasor (valborgsmässobål) och skjuter fyrverkerier! Utöver det årliga valborgsfirandet i Sverige så firar man även högtiden i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Tyskland och Slovenien (den 30:e april eller 1:a maj).

Kungens födelsedag

Den 30:e april fyller Sveriges konung Carl XVI Gustaf 71 år och på den dagen hissar vi flaggan i topp! I år har Carl XVI Gustaf vart statschef för Sverige i 43 år (sedan den 15 september 1973 då han efterträdde sin farfar).

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:50

Publicerad

2017-03-31 18:00


Relaterade sidor