Första maj

Första maj

Första maj är en allmän helgdag i Sverige och på andra platser runt om i världen. I Sverige har dagen även fått benämningen "Arbetarrörelsens dag", eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt andra som ser sig tala för arbetarklassen, går i demonstrationståg den första maj.

Första maj genom tiderna

Första maj blev allmän helgdag utan kyrklig karaktär - år 1939. I Europa år 1889 valdes den första maj till att bli den internationella dagen för arbetardemonstrationer. Omkring tidigt 1800-tal var första maj redan ett borgerligt förstamajsnöje med utflykter till det gröna. I Stockholm var det vanligt med kortege (folktåg) till Djurgårdsparken där man höll folkfest. I nutid är det även vanligt att ledande politiker är ute i landet och håller tal.

Icke-kyrklig helgdag

Första maj - tillsammans med Sveriges nationaldag är faktiskt de enda allmänna helgdagar vi har i Sverige som saknar kyrklig karaktär. Däremot så var första maj en kyrklig helgdag under medeltiden - till minne av apostlarna Filippos och Jakob (Alfaios son). Under 1400-talet var dagen inom kyrkan en helgondag tillägnad Sankta Valborg - vilket förklarar namnet på dagen innan första maj - Valborgsmässoafton.

Uppdaterad

2018-05-02 kl. 11:25


Relaterade sidor