När börjar Ramadan 2017?

Bok och bönehalsband © iStock

Foto: Bok och bönehalsband © iStock

Ramadan som är en islamsk högtid som börjar den 27:e maj i år (2017). Ramadan som är en fastemånad, högtidlighålls den nionde månaden i det islamiska månåret (kalendern). Det var under Ramadan som profeten Muhammed fick sin kallelse. Fastan är en av islams fem grundpelare - och en högtid då man ska visa extra mycket uppmärksamhet till Gud.

Ramadan 2018

Klicka här för att läsa om ramadan 2018!

Fastemånaden

Under fastemånaden ska man inte äta eller dricka något mellan soluppgång och solnedgång. Under fastan ska man inte heller ha sex eller tala illa om någon annan. Att ge gåvor till fattiga är uppmuntrat. När dagen blir till mörker under Ramadan - så får man äta och dricka igen! Eftersom den islamiska kalendern går efter månen istället för solen - så flyttas högtiden fram några dagar varje år i den svenska kalendern.

Solen i Sverige

Eftersom Ramadan infaller vid olika tidpunkter varje år och under 2017 i början på sommaren - så kan dagarna bli väldigt långa. Ibland finns det inte ens någon solnedgång. Man ska då (enligt Koranen) ha tillåtelse att istället följa tiderna för soluppgång och solnedgång i Mecka, eller Medina.

På webbplatsen hittar du tider för soluppgång och solnedgång i fler svenska städer, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö. Klicka på en av städerna för att söka efter tider för soluppgång och solnedgång runt om i Sverige - eller världen!

Läs vidare

Uppdaterad

2021-05-24 18:50

Publicerad

2017-04-17 13:24


Relaterade sidor